Εγκυμοσύνη: μία απολύτως φυσιολογική και υπέροχη εμπειρία

Εγκυμοσύνη: μία απολύτως φυσιολογική και υπέροχη εμπειρία

Καλό μήνα! Μετά τον Προγεννητικό έλεγχο στον οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο, ξεκινούμε να «ξετυλίγουμε» το κουβάρι της κύησης. Είναι αλήθεια ότι η Μαιευτική-Γυναικολογία είναι από τις Ιατρικές Επιστήμες που ακόμη και σήμερα «κουβαλάει» προλήψεις, δοξασίες και απόψεις που θα έπρεπε να έχουν εκλείψει από καιρό… Στην εποχή μας, όταν μία γυναίκα μείνει έγκυος, βρίσκεται ανάμεσα στην επιστήμη και στο δικό της οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, που μπορεί να την «φορτώνει» και να την αγχώνει με πράγματα και καταστάσεις που βιώθηκαν στο παρελθόν ή ακόμα και με έθιμα και παραδόσεις που θα πρέπει να κρατηθούν, γεμίζοντας την με άγχος και ανασφάλεια.

Να πούμε κατ’ αρχάς ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Από την αρχή του κόσμου, οι γυναίκες γεννούν και φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους, χωρίς καμία βοήθεια πολλές φορές. Έτσι θα πρέπει να βλέπει ένα νέο ζευγάρι την εγκυμοσύνη: Σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό, όμορφο, μοναδικό στη ζωή τους και να βιώνει αυτό το διάστημα των εννέα μηνών με θετικά συναισθήματα.

Από τη στιγμή που μαθαίνουμε ότι θα αποκτήσουμε παιδί, αρχίζει ένα συναρπαστικό ταξίδι που καλό θα είναι να το περάσουμε μαζί με τον σύντροφό μας σε όλα του τα στάδια. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια τα νέα ζευγάρια συμμετέχουν ισάξια στο θαύμα της γέννησης και οι μελλοντικοί μπαμπάδες είναι μέσα στα πράγματα από την αρχή ως το τέλος. Θα γίνουμε γονείς και αυτό από μόνο του έχει ειδικό βάρος και ανεκτίμητη αξία…

Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη κυλάει ομαλά και από την γυναίκα θέλουμε να είναι ήρεμη, να τρέφεται σωστά, να κάνει κάποιου είδους άσκηση (κολύμπι, περπάτημα, γιόγκα, κλπ) και να επισκέπτεται μία φορά τον μήνα τον Γυναικολόγο της ώστε να παρακολουθεί από κοντά την πορεία της κύησης. Το πρώτο τρίμηνο είναι βασικό, θέλει μεγάλη προσοχή (καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε τα περισσότερα φάρμακα) και συνήθως η γυναίκα έχει έντονα συμπτώματα: Αϋπνίες ή έντονη υπνηλία, εμετούς, ευαισθησία σε μυρωδιές, κα. Παρ’ όλα αυτά περνά γρήγορα ο καιρός και τα συμπτώματα υποχωρούν. Καλό είναι να κάνουμε εξέταση αίματος μία φορά το  μήνα για να ελέγχουμε την γενική κατάσταση της υγείας.

Θα ξεκινήσουμε μιλώντας για την διατροφή και την ενδυμασία κατά την κύηση και στα επόμενα άρθρα θα μιλήσουμε για την καθαριότητα, την εργασία και την σεξουαλική ζωή της εγκύου. Τον Νοέμβριο, καθώς η πρώτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον Μητρικό θηλασμό, θα κάνουμε μια παρένθεση και θα ασχοληθούμε με αυτόν, τα οφέλη και την αξία του.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ

Κυριαρχεί η εντύπωση ότι η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να τρώει για δύο. Μεγάλο λάθος! Οδηγεί την έγκυο σε παχυσαρκία, στομαχικές διαταραχές και πολλά άλλα προβλήματα… Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθείται. Δηλαδή, γεύματα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, άπαχο κρέας και μαγειρεμένο χωρίς πολλά λίπη, αυγά, ψωμί ολικής άλεσης, καθώς και άφθονο νερό, γάλα και φυσικούς χυμούς. Το καλύτερο είναι να τρώτε πολλές φορές την ημέρα και από λίγο κάθε φορά. Ειδικά στους τρεις πρώτους μήνες το στομάχι σας λόγω των ορμονικών μεταβολών θα είναι πολύ ευαίσθητο. Αν έχετε πολλούς εμέτους, θα πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε και να πίνετε υγρά. Λίγο λίγο κάθε φορά και μία ώρα μετά τον τελευταίο εμετό, ώστε να μπορεί το στομάχι να κρατά τροφές και υγρά. Είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις ασιτίας ή αφυδάτωσης. Αν παρ’ όλα αυτά δεν αισθάνεσθε καλά και οι έμετοι είναι πολύ συχνοί, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλό να τρώτε αλάτι σε φυσιολογικές ποσότητες. Αποφύγετε πολύ βαριά και αλμυρά φαγητά αλλά και τα τελείως ανάλατα! Επίσης περιορίστε τα ζυμαρικά και τα πολλά γλυκά. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί ή λίγη μπύρα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα δεν κάνει κακό. Όχι με άδειο στομάχι και όχι καταχρήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου και ασβεστίου στην εγκυμοσύνη. Αν παρουσιάσετε έλλειψη, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει τα σκευάσματα που πρέπει να παίρνετε.

Απαγορεύεται το κάπνισμα! Το μωρό σας έχει δικαίωμα να αναπνέει οξυγόνο. Μην το καταδικάζετε να εισπνέει τον καπνό σας ή τον καπνό των άλλων. Αποφύγετε τους χώρους που καπνίζουν πολύ. Αν παρ’ όλα αυτά είστε «βαριά» καπνίστρια, κατά παραχώρηση μπορείτε να κάνετε μέχρι πέντε τσιγάρα την ημέρα, καλύτερα όχι στο πρώτο τρίμηνο.

 Το ιδανικό είναι να πάρετε έξι κιλά τους πρώτους έξι μήνες και άλλα έξι τους τελευταίους τρεις. Σύνολο δώδεκα κιλά. Αν πάρετε λιγότερο από δώδεκα κιλά, μην ανησυχείτε. Το μωρό είναι καλά και μεγαλώνει φυσιολογικά. Αν όμως χάνετε πολλά κιλά ενώ είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

  • Φορέστε άνετα, δροσερά ρούχα. Προτιμείστε βαμβακερά, για να αναπνέει το δέρμα. Τα εσώρουχά σας οπωσδήποτε βαμβακερά, να μην σας σφίγγουν και να ακολουθούν τις αλλαγές του σώματός σας.
  • Ο στηθόδεσμος πρέπει να είναι άνετος, να στηρίζει το στήθος χωρίς να το σφίγγει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστείτε ένα στηθόδεσμο ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερο από πριν. Να αφήνετε «ανοιχτό» το στήθος το μεσημέρι και όλη τη νύχτα.
  • Αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και τα πόδια, υπάρχουν ειδικές ζώνες για την εγκυμοσύνη. Θα την φοράτε στη δουλειά και όταν κινείστε πολύ. Πρέπει να την βγάζετε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και φυσικά όλη τη νύχτα.
  • Μην φοράτε σφιχτές κάλτσες και καλσόν.
  • Οι καλτσοδέτες απαγορεύονται! Δημιουργούν θρομβοφλεβίτιδες.
  • Τα παπούτσια σας να είναι άνετα, με λίγο και χονδρό τακούνι. Ποτέ μην φοράτε εντελώς ίσιο παπούτσι. Ένα τακουνάκι χονδρό και σταθερό, γύρω στους  δύο με τρεις πόντους είναι ότι πρέπει. Εξασφαλίστε άνετο βάδισμα και καλή υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης, για να αποφύγετε την κούραση της μέσης και των ποδιών. Κυρίως τα πόδια και η μέση κουβαλούν όλο το επιπλέον βάρος του σώματος στην εγκυμοσύνη.
  • Ντυθείτε ανάλογα με τον καιρό, ώστε να αποφύγετε ψύξεις και κρυολογήματα. Μην ξεχνάτε ότι είναι ελάχιστα τα φάρμακα που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Μην το παρακάνετε όμως με βαριά ρούχα και ιδρώνετε. Στους ζεστούς μήνες, διαλέξτε δροσερά υφάσματα και άνετες γραμμές. Απαραίτητο το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου! Εν πάση περιπτώσει, ακολουθείστε τις εποχές και την ιδιοσυγκρασία σας.

Τον επόμενο μήνα θα μιλήσουμε όπως προανέφερα για τον Μητρικό Θηλασμό. Κατόπιν θα συνεχίσουμε με συμβουλές για την εγκυμοσύνη.

Σας ευχαριστώ

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Σχετικά